Sandwich



Numele de sandwich provine de la John Montagu, al 4-lea lord de Sandwich, nascut in 1718 si in general de la familia Sandwich, insa primul sandwich din lume a fost inregistrat in secolul I e.n. si era un amestec de alune faramitate, mere, condimente si vin care erau consumate intre doua lipii evreiesti.
 

 
 Referinte despre sandwich se gasesc si in perioada evului mediu cand carnea era pusa pe paine pentru a fi mancata mai usor, fara tacamuri, insa in aceste perioade nu exista numele de sandwich.
 
 
 
Circumstantele in care numele lordului a ajuns sa fie un aliment sunt greu de gasit, insa zvonurile lansate de o carte de calatorii a autorului Grosley au contribuit la conturarea mitului ca lordul Sandwich juca atat de mult, incat, ca sa reziste, avea intotdeauna la masa de joc paine si carne.
 

 
 O alta alternativa mai sobra provine de la biograful lui Sandwich care sugereaza ca acesta era atat de dedicat preocuparilor lui politice, artistice incat manca la birou.
 

 
 Insa, o referinta clara la sandwich ca mancare apare intr-o carte a istoricului Edward Gibbon, in secolul XVIII, mai precis in anul 1762, in care descrie cum a cinat la Cocoa Tree si la masa avea un sandwich care nu era in nici un caz lord.
 


 In America, sandwich-ul a fost introdus abia in 1840 de englezoaica Elizabeth Leslie, care a lansat o carte de bucate in care se explica felul in care se face sandwich-ul cu sunca.
 

 
 In 1900, sandwich-ul devenise atat de popular in America, incat a aparut inevitabil in magazine si painea deja feliata, astfel incat sandwich-urile sa fie cat mai usor de facut. Cocoa Tree era pe vremea lui Gibbon un fel de club cazino in Londra, numai pentru gentlemeni, unde se pare ca se serveau sandwich-uri.
 


 Acest tip de preparat a inceput sa fie din ce in ce mai comun in locurile unde se practicau jocurile de noroc, ceea ce ne arata ca mitul cu lordul Sandwich si jocurile de noroc are partea lui de adevar.
 

 
 Alte surse spun ca de fapt sandwich-ul a fost inventat de bucatarii de la London’s Beef Steak Club, un club din cadrul Tavernei lui Shakespeare, un loc celebru al vremii.
 
  
 Sandwich-urile au devenit din ce in ce mai elaborate, iar conceptul de sandwich s-a largit atat de mult incat orice poate incapea intre doua felii de paine poate fi numit sandwich.
 

 
 De la ideea de sandwich, un aliment usor de facut si rapid de consumat s-au dezvoltat si fast-food-urile, specializate mai ales pe vanzarea acestui tip de mancare.
 
 

 Sandwich-urile s-au raspandit in toata America si Europa, inventandu-se sandwich-uri din ce in ce mai sofisticate.

                                                                                      Sursa: www.cerceteaza.com
 

 

Illustrated Bread by Ximena Escobar



Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii