Vremea cind damele au mai multa treaba

***
M. Kogalniceanu
Acest titlu ar putea indemna pre frumoasele mele cetitoare sa aiba feluri de ginduri si cu toate aceste, as pute face ramasag, ca ele nu ghicesc aceea ce eu gindesc.
Fiescare timp are a sale indeletniciri, pentru care frumosul sex jartfeste toate celelalte. Iarna balurile si suarele; primavara, calatoriile; vara, feredeile; si toamna – dar toamna, ginditi – facerea dulceturilor.


 
Domnisoara cu mere
Insusi cele mai frumoase dame de lume carele traiesc in cele mai placute petreceri pastreaza totdeauna o slabiciune pentru proastele si firestile indeletniciri a gospodariei. La zisele noastre nu poate nimene sa se impotriveasca. Si as vre sa pun ramasag, ca insusi Rahel nu putea cite o data sa se lepede de o asemine plecare.
Iar de Bettina dimpotriva nu as pute crede ca ea ave un asemenea gust.
Insusi in Paris, in minuta aceasta, dulcea grija pentru facerea dulceturilor trage damele de la trebile politicei, a literaturei, a frumoaselor mestesuguri, a modelor, si – este mai de necrezut – insusi de la amor.



Harbuzii, gutuile, merele si poama care stau la privala in tirg, asa de frumoase si de placute, insusi cepasoara care au trebuinta numai de otat si de radacini, indeletniceste imaginatia damelor celor mai nostime.
O madama Lehon isi uita modistele si cusutoritele si cauta numai mirabelele; o Ancelot isi lasa drama sa fie drama, si gindeste numai la compote si la conserve. Madame Sand isi sfirseste iute si cu nemultumire cel mai nou roman, spre a face dulceti de agris, si acea vestita Poutret de Mauchaps, care vroia a aduna femeile slobode, si s-au facut de ris, se mingiie facind chinotag de gutai.




Autoportret
Trebuie sa gindeasca oricine ca multe rendez-vous nu se tin, ca multe intimplari se strica, pentru ca o tingire de dulceti trebuie sa se puie pe foc sau in gavanoase. Un amorez poate sa astepte pina a doua zi; iar la o belte nici o minuta nu se poate intirzie.
Daca gospodaria prin aceasta cistiga, bunele naravuri nu prapadesc nimica; de aceea fiestecare trebuie sa laude aceasta indeletnicire.




  ***
Eu am avut prilej sa vaz ca toamna etacul si sala damelor sint pline numai cu retete de dulceti; in loc de apa de colonie, se vede numai spirt, spre a pune persice si prune; ravasele de amor, damele le taie ca sa scrie numele dulceturilor, si in loc sa vorbeasca de amor, ele fac sirop.




Irocika (3)
Intr-un cuvint, numai zaharul este toamna pretuit de dame. Un cofetar iscusit este atunce primit, in vreme cind un printip este silit sa astepte in tinda.
Aceasta nebunie a gospodariei pricinuieste insa multe neplaceri pentru mieratorul cei mai frumoase parte a neamului omenesc.
Spre pilda, cind toamna un curtezan vre sa sarute o mina care obicinuit era moale si alba, deodata o simte ca are o putoare de pacura si de funigini si ca-i neagra si aspra.




Tania
O copila frumusica, cu care sintem prieteni, o sora sau o logodnica, ne sare in brate si ne saruta – insa in loc de dulcile gurite ce primeam inainte, ea ne da toamna un miros de deosabite feluri, si obrazul nostru se face ca o harta zugravita cu boiele rosietice si verzui. Atunce sintem la fata ca un rindas de la bucatarie ce linge lingurile de prin bucate.




Irocika (2)
Toate aceste se intimpla in vremea cind insusi natura se face bucatarita, si fierbe si coace cele mai scumpe zami ce fac substantia celor mai frumoase roade; este vremea compoatelor in toata starea naturei. Cind damele se intilnesc atunci, ele nu sa intreaba de saluri, de mantile si de alte asemene, ce isi impartasesc numarul gavanoaselor care au umplut cu dulceti. Aceea care in iarna trecuta au fost atit de vestita la galop, isi pune cinstea de a face dulceti de mere padurete si niste pepini mici in stecle, vorbesc pentru moralitatea unor vaduve tinere ce iubeste a minca acru.




Domnisoara cu dovleac
Si cit de dragalasa este privelistea ce damele arata atunce. Cintind si ciripind un biet cintecel, ele sint imbracate cu straie usoare si gusta spuma zaharului, ca sa vada daca ii pre dulce sau pre slab. Atunce este minuta cind sotul este bine primit, cind sfezele casatoresti tac, cind copilasii sunt asa de iubiti.




Fericita, frumoasa vreme a toamnei, sa fii binecuvintata de o mie de ori de toate fragedele ineme. Tu ai alte bucurii decit primavara, insa mai statornice.
 
 
 
 
Toamna
 
Fotografii de Anna Cladonia
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii