Rata umpluta in crusta de aluat ca-n film

 
Pentru aluat:
Într-un castron mare, se amesteca 6 cani de faina, o lingurita jumate de sare, jumatate de lingurita de zahar, jumatate de cana de unt si un sfert de cana de ulei si amestecati pana se tranforma compozita in bucatele mici ca niste fulgi de ovăz.
Se adauga 2 ouă şi 2/3 cana de apa rece si se framinta. Se face o bila, se inveleste in folie si se pune pentru 2 ore in frigider sau o oră în congelator.
 
Pentru umplutura avem nevoie de: 1/2 lingurita sare, 1/8 lingurita de piper, coniac, 2 linguri de vin de porto si 4 cani de carne tocată de porc şi vita.
Se caleste 1/2 cana de ceapa tocata fin in 2 linguri de unt,  timp de 8-10 minute, pana cand devine moale. Apoi se pune ceapa într-un castron.
In ceeasi tigaie se toarnă 1/2 cana de vin de Porto, Madeira sau 2 linguri de brandy şi se fierbe până când lichidul se reduce la jumătate. Se toarnă peste ceapa calita din castron.
Se adauga doua cani de carne de vită şi porc şi o jumatate de cana de slanina tocata, 2 oua, 1/2 linguriţă de sare, un vârf de cuţit de piper, 1/2 lingurita de cimbru, un vârf de cuţit de ienibahar macinat, un căţel de usturoi (opţional), 2 trufe conservate şi sucul din ele (opţional). Se amestecă cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si se pune la frigider.
Apoi, începe, probabil, cel mai dificil lucru din această reţetă, eu nu ma bag sa va explic va las cu acest filmulet.
 
 

Dupa ce ati spart calculatorul si ati injurat cum nu vreau sa stiu, aşezaţi raţa pe o placă, puneti umplutura în centru si incercati  cu un ac si o ata sa refaceti rata, va veti simti putin in piele doctorului Frankenstein.
Apoi incingeti  niste ulei intr-o tigaie. Prajiti raţa pe toate partile. Scoateti aluatul din frigider si inveliti rata. Puteti sa o decorati cu frunzulite din aluat si nu uitati sa faceti o gaurica in aluat pe unde sa iasa aburul. Puteti sa-i faceti si o palnie din folie de aluminiu.
Incingeti cuptorul la 200 - 250 de grade si timp de 2 ore, tu impreuna cu invitatii tai, ati putea viziona filmul in care Meryl Streep este Julia Child iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell, în comedia Norei Ephron, Julie & Julia.

 
Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child nu era decât o americană obişnuită care trăia în Franţa. Ajunsese la Paris datorită slujbei soţului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea să-şi găsească o ocupaţie. La Paris, Julia Child a studiat la celebra şcoală de bucătari Le Cordon Bleu şi apoi a fost eleva lui Max Bugnard şi a altor maeştri bucătari celebri.
S-a înscris în clubul Cercle des Gourmettes, unde a cunoscut-o pe Simone Beck, care scria o carte de bucate franţuzeşti pentru americani, împreună cu Louisette Bertholle. Beck i-a propus lui Child să lucreze cu ele, pentru a face acest volum mai incitant pentru americani. În 1951, Child, Beck şi Bertholle au început să predea cursuri femeilor americane, iar acestea se desfăşurau în bucătăria Juliei Child din Paris. Şcoala se numea L'école des trois gourmandes (Şcoala celor trei gurmande). În următoarea decadă, Childs s-a mutat prin Europa, apoi la Cambridge, Massachusetts, timp în care cele trei testau reţete.
Prima lor carte, "Mastering the Art of French Cooking", a fost publicată în 1961, de Alfred A. Knopf, şi a fost un bestseller. În urma acestui succes, Child a început să scrie articole de gen în reviste şi avea o pagină regulată în The Boston Globe.
A publicat peste 20 de titluri, sub semnătura ei sau în colaborare cu alţii şi multe dintre acestea aveau legătură cu emisiunile sale de televiziune. Ultima sa carte a fost autobiografică - "My Life in France" - şi a fost publicată postum în 2006 şi scrisă împreună cu nepotul său Alex Prud'homme.
În 1963, Child a debutat 'n televiziune cu "The French Chef" şi a avut un succes imediat. Emisiunea a fost difuzată 10 ani şi a fost recompensată cu premii Peabody şi 8 premii Emmy. Deşi nu era prima emisiune de acest gen, era cea mai vizionată, pentru că Child era foarte şarmantă.
 
 

După cincizeci de ani, Julie Powell se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăieşte în Queens şi lucrează într-un mediu cenuşiu, în timp ce prietenele ei obţin succese uluitoare, ea se hotărăşte să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking  – şi să scrie pe blog despre experienţele ei culinare.
Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă cele două poveşti adevărate într-o comedie care demonstrează că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti VISUL.
 

Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii